
Nevşehir´in 20 km. doğusunda olan Ürgüp Kapadokya Bölgesinin en önemli merkezlerindendir. Tarihsel süreç içerisinde çok sayıda isme sahip olmuştur. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular döneminde Başhisar; Osmanlılar zamanında Burgut kalesi; Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren de Ürgüp adıyla anılmıştır.
Selçukluların önemli kentleri Konya´ya ve Niğde´ye giden yolların üzerinde önemli bir kale konumunda olan Ürgüp'te, bu döneme ait iki yapı Altıkapılı ve Temenni Tepesi Türbesi kentin merkezinde dikkat çekmektedir. Bir anne ve iki kızına ait olan ve 13. yüzyılda yaptırılan "Altı Kapılı Türbesi", altı cepheli, her cephesinde kemerli pencereli ve üstü açıktır. Ürgüp´ün Temenni Tepesi´nde bulunan iki türbeden birinin, 1268 yılında Vecihi Paşa tarafından yaptırılan ve halk arasında "Kılıçarslan Türbesi" olarak da anılan Selçuklu Sultanı IV. Rüknettin Kılıçarslan´a, diğerinin ise III. Alaaddin Keykubat´a ait olabileceği düşünülmektedir. Ancak araştırmacılara göre bu olasılıklar oldukça zayıftır.
Ürgüp'teki diğer önemli bir yapı da Rum Hamamı'dır. Rumca kitabesinden temelinin 1900'de atıldığı tüm halkın ortak çalışması sonucunda 1909'da tamamlandığı anlaşılmaktadır.
Şemsettin Sami 1888-1900 yıllarında yazdığı Kamus-ül Alam adlı tarih ve coğrafya ile ilgili eserinde Ürgüp´te 70 cami, 5 kilise ve 11 kütüphane olduğunu belirtmektedir.
Diğer yandan Ürgüp civarındaki Pancarlık, Üzengi ve Keşlik vadisi hem tarihi, hem de doğal değerleri olan vadilerdir.
İlçenin en önemli gelir kaynağı turizmdir. Eşsiz doğal ve tarihi güzellikleriyle Kapadokya Bölgesi´nin gözbebeği olan Ürgüp´te turizmin yanı sıra bağcılık ve hayvancılık faaliyetleri de yapılmaktadır.
574 km² yüzölçümüne sahip olan ilçe merkezi ve köyleri engebeli bir arazi üzerine kurulmuştur.Ürgüp nüfusu 2023 yılına göre 36.111'dir.