NEVŞEHİR ÜRGÜP İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Ürgüp'te Tahliye Tatbikatını yaptık.

04 Mart 2022 tarihinde saat 11:30'da Türkiye genelinde eş zamanlı tüm kurumlarda yapılan tahliye tatbikatında Nevşehir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan aşağıdaki senaryo Ürgüp'te de uygulandı. Ürgüp Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde ise Kaymakamımız Sayın Mehmet MARAŞLI, Belediye Başkanımız Sayın Mehmet AKTÜRK, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Savaş ÖZDEMİR ve diğer tüm protokol üyelerinin de katılımıyla deprem tahliye tatbikatı gerçekleşti.
Ürgüp'te Tahliye Tatbikatını yaptık.

Nevşehir Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı:

 

                                           A. OKUL DEPREM TAHLİYE TATBİKATI HAZIRLIĞI

1. Okul idaresi ve öğretmenlerin tümünün deprem ve deprem tahliyesi konularında eğitim alması.

2. Okulun yapısal olmayan hasarlara karşı tedbir alınması:

   a) Tavan lambaların emniyeti hale getirilmesi,

   b) Laboratuvardaki malzemelerin, bilgisayar odalarındaki bilgisayarların, kütüphanedeki, sınıflardaki ve odalardaki dolapların sabitlenmesi,

   c) Tahliye güzergahlarının belirlenmesi,

   d) Öğrencilerle ilgili tüm bilgilerin (veli adresi, veli yakını adresi, telefonları, sürekli kullandığı ilaç listesi, varsa hastalığı, diğer özel durumları, kan grupları gibi) hem elektronik, hem de kağıt ortamında hazır tutulması,

   e) Okulun bahçesinde okulun yüksekliğinin yarısı kadarlık bir mesafenin sarı renk boya ile tahliye emniyet çizgisi çekilmesi,

3. Okulun Afet ve Acil Durum Planının gözden geçirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi,

4. Tüm bu hazırlıklar için gerekirse İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve il Mili Eğitim Müdürlüğü ile koordinasyon içinde olunması gereklidir.

5. Afet Toplanma alanlarının belirlenmesi ve okul idarecilerine, öğretmenlere, öğrencilere ve çalışanlarına bildirilmesi,

 

                                           B. OKUL DEPREM ANI VE TAHLİYE TATBİKATI SENARYOSU

1)  Olay ve Olgular:

04 Mart 2022 tarihinde saat 11:30 itibariyle Nevşehir ilinde merkez ilçe civarında AFAD verilerine göre 06.00 büyüklüğünde.15 saniye süreli bir deprem olduğu varsayılmıştır. (Deprem birinci anonsla megafonla veya siren sesi vermek suretiyle simle edilecektir.)

2) Deprem Anı: Saat 11:30;

*NEVŞEHİR ili genelindeki;

    -Tüm resmi ve özel ilk ve orta dereceli okulların,

    -Tüm resmi ve özel yurt, dershane, kurs ve kreşlerin, personeli, öğrencileri veya kursiyerleri sakin kalarak bulundukları yerde "ÇÖK- KAPAN- TUTUN" hareketini yaparlar:

*Pencerelerden, raf, dolap veya benzeri ağır ve sabitlenmemiş eşyalardan uzak, güvenli bir alanda veya sağlam bir nesnenin yanında (örn. sıranın yanında) veya altında "ÇÖK",

*Özellikle sırt pencerelere dönük bir şekilde "KAPAN" arak bir elle baş ve enseyi düşen nesnelerden koru.

* Tehlike sona erene kadar (ikinci bir uyarıya kadar) yanındaki büyük ve ağır eşyalara (örn. sıranın ayaklarına) "TUTUN" arak kendini sabitle (Hiçbir eşyanın olmaması halinde bir el yere konularak destek alınır). Tutunulan kolun üzerine yüz koyularak düşen cisim ve nesnelerden yüz ve gözler korunur

 3) Deprem Sonrası: Sarsıntı 15 saniye sürmüştür.

*Öğrenciler sıralarına oturur,

*Sınıf öğretmenleri öğrencileri sakinleştirici ve tahliye esasını içeren bir konuşma yapar. Sınıf kapısını açarak okulun anons sisteminden okul müdürü tarafından verilecek tahliye emrini bekler.

* Okul Afet ve Acil Durum Planı kapsamında oluşturulan "Tahliye ve Güvenlik" ekibinde deprem öncesi planlamada görev verilen personeller: merdivenleri, yangın çıkması muhtemel yerleri, tahliye güzergahlarını hızla kontrol eder, doğalgaz ve su vanası ile elektrik şalterlerini kapatır ve tahliye yapılacak kapılarının açık olmasını sağlar.

* Kontrollerin tamamlanmasını müteakip ciddi bir sorun olmadığı raporu okul idaresine iletilir, tahliye emri okulun anons sistemi kullanılmak suretiyle verilir. (Tehlike halinde ise Okul idaresince olayın şekline ve boyutuna göre durum hızla değerlendirilir. Sorun mevcut imkanlar ile giderilemiyorsa 112 Acil Çağrı Merkezi veya il Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinden acil yardım talebinde bulunulur.)

 

          Saat 11:30 11:32

*Öğretmenler sınıf kapısı önünde beklemektedir.

*ikinci anons ile öğrenciler ve öğretmenler, okul idaresi tarafından belirlenmiş olan tahliye güzergahında;

 a) Tahliye en alt kattan en üst kata, merdivene en yakın sınıftan en uzaktaki sınıfa doğru yapılır.

b)En alt katta çıkışa en yakın sınıftaki öğretmen tahliye anonsunu duyduktan sonra öğrenceleri tek sıra halinde, Acil çıkış merdivenleri veya merdivenlerin duvara yakın olan tarafından başın üstünü kitap veya ellerle koruyarak dışarı çıkarlar.

c) Öğretmen, tahliye esnasında öğrencileri yönlendirir, engelli öğrenci var isen son o öğrencinin tahliyesini sağlayarak sınıfı ve binayı boşaltır. Engelli kişinin tahliyesinde gerektiğinde diğer öğrenciler (ortaokul ve lise seviyesinde) de destek verir.

*Tahliyeye başlayacak ilk sınıfın; öğretmeni önde sınıf başkanı arkada olacak şekilde hızIı ve dikkati adımlarla çıkışa doğru intikale başlar.

*Bina çıkış kapısından toplanma alanına kadar ki intikal koşar adımlarla yapılır.

*İlk katı son tahliye edecek merdivene en uzak sınıftaki öğretmen sınıfını boşaltınca "ikinci kat tahliyeye başla" diye bağırır ve ikinci kat tahliyesi ve diğer kat tahliyeleri çıkış kapısına en yakın sınıftan başlayacak şeklinde aynı düzende devam eder.

*Tahliye bu esaslar çerçevesinde yapılarak, Okul Afet ve Acil Durum Planında önceden belirlenmiş olan "Acil Durum Toplanma Alanında; binalardan, elektrik direkleri ve panosundan, yapısal olmayan düşebilecek nesnelerden uzak, okul bahçesinde her sınıf kendi içinde halka oluşturacak şekilde bekler.

 

             Saat 11:32 -12:00

*Acil durum toplanma alanına toplanan öğrenci, öğretmen ve personelin güvenli alanda beklemeleri, yetkililerin yönlendirmesi yapılana kadar okuldan kimsenin ayrılmaması sağlanır.

* Sınıf öğretmenleri tarafından yoklama yapılarak toplanma alanında eksik olan öğrenci, öğretmen ve personel tespiti yapılır.

*Okul idaresince; genel tedbir, bina taraması ve hasar tespiti için 112 çağrı merkezinden profesyonel ekip talep edilir.

*Çağrı üzerine İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezince okula; polis, arama kurtarma, itaiye, UMKE, Kızilay ekipleri ile AFAD gönüllüleri sevk edilir.

* Ekiplerce okulda yapılan genel tarama ve hasar tespiti sonucu okul içeresinde kalan kimsenin olmadığı, herkesin okulu terk ettiği ve okul binasında yapısal bir hasar oluşmadığı, birkaç sınıfta Sıva çatlakları oluştuğu tespiti yapılır. *Okulun elektrik, Su ve doğalgazı kesilir.

*Okul idaresi veya yetkilendirilen tatbikat sorumluları, tatbikatı gözlemleyerek form ve kontrol listelerini doldururlar.

*Tatbikatın sonunda kısa bir değerlendirme yapılarak tatbikatta yaşanan olumlu ve olumsuz yönlere ilişkin okul idaresi, öğretmen, öğrenci ve ekip sorumluları geribildirim verirler, acil durumlarda nasıl daha etkin müdahale sağlanabileceğine yönelik öneriler geliştirilir. Tatbikat raporu sorumlu kişilerce hazırlanır.

 

 

 

 

04-03-202204-03-202204-03-202204-03-202204-03-202204-03-2022

Duayeri Mahallesi M.Rifat Hisarcıklıoğlu Caddesi No 29 50400 ÜRGÜP/NEVŞEHİR - (384) 341 35 25 / 341 40 27

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.